زمستان گرم کشور/ لزوم مدیریت تنش آبی
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی گفت: بی هنجاری شدید دمایی و کم بارشی و خشکسالی باعث می شود تنش آبی افزایش یابد و مشکلات بیشتری را برای تامین آب برای صنایع به وجود آورد.
احد وظیفه در گفت و گو با تینار افزود: از ابتدای زمستان تاکنون به طور میانگین دمای کشور 9.8 سلسیوس بوده است این در حالیست که دمای میانگین بلندمدت 6.6 سلسیوس ثبت شده است یعنی 3.2 درجه سلسیوس دمای میانگین فصل زمستان تا پایان بهمن ماه سال جاری بالاتر از حد نرمال بوده است.
وی با بیان اینکه گرم ترین آبان و آذر کشور را امسال سپری کردیم، گفت: طی زمستان سال جاری بی هنجاری دمایی شدیدی را تجربه کرده ایم. این وضعیت در دی ماه نیز حاکم بود. به احتمال زیاد رکورد گرم ترین دی ماه کشور ثبت شده است البته باید محاسبه شود. بهمن ماه هم خیلی گرم بود و باید با بهمن ماه های سال های گذشته مقایسه شود.
وظیفه با اشاره به اینکه طی هفته گذشته با وجود افت دما در کشور همچنان به ویژه در نیمه جنوبی به شدت بی هنجاری مثبت دمایی حاکم بود، اظهارکرد: اگر خطی از خوزستان به جنوب خراسان رضوی ترسیم کنیم. جنوب این خط با بی هنجاری شدید دمایی مواجه بود. دما در شمال این خط شامل استان های مرکزی تا سواحل شمالی و شمال شرق کشور به طور نسبی در شرایط نرمال قرار داشت. دما فقط شمال شرق اندکی کمتر از نرمال بود. در ماه های آینده نیز انتظار می رود به طور نسبی با شرایط جوی گرم تر از نرمال مواجه شویم.
وی با اشاره به صحبت های دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی مبنی بر اینکه احتمالاً سال 2024 دوباره رکوردهای دمایی ثبت شود یا یکی از گرم ترین سال های جهان خواهد بود، تصریح کرد: هشت سال گدشته جزو 10 سال گرم تاریخ زمین محسوب می شود. گرم ترین سال قبل از سال 2023 سال 2016 بود. سال 2016 ال نینوی بسیار قوی حاکم بود که به آن سوپر ال نینو گفته می شد و هوا بسیارگرم بود و رکورددار گرم ترین سال شد. سال 2023 گرم تر از سال 2016 شد. سال 2024 کم و بیش آنومالی مثبت دمایی نسبت به میانگین 30 سال اخیر دارد. در زمستان در غالب نقاط زمین دمای بیش از نرمال ثبت شده است. احیانا جزو سال های بسیار گرم خواهد بود اما پیش بینی می شود طی بهار و تابستان ال نینو تغییر فاز بدهد و لانینا حاکم شود بنابراین احتمال دارد رکورد دمایی سال 2023 شکسته نشود ولی سال بسیار گرمی خواهد بود.
ثبت بارش های تقریبا در حد نرمال در کشور
وی درباره وضعیت بارندگی گفت: طی بهمن ماه کشور به طور متوسط 36 میلی متر بارش دریافت کرد که از مقدار بلندمدت تنها دو درصد کمتر بود بنابراین بارش تقریباً در شرایط نرمال ثبت شد.از ابتدای سال آبی جاری تا پایان بهمن ماه 79.5 میلیمتر به طور متوسط بارندگی ثبت شد این در حالیست که میانگین نرمال آن 127 میلی متر است بنابراین 38 درصد نسبت به وضعیت نرمال کم بارشی داشته ایم.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با بیان اینکه کمترین بارندگی در استان های واقع در مرکز، جنوب و شرق کشور ثبت شده است، گفت: هرمزگان 75 درصد، سیستان و بلوچستان 67 درصد، فارس 63 درصد، یزد 53 درصد، قزوین 38 درصد، خراسان رضوی 36 درصد، تهران و البرز 33 درصد، لرستان 32 درصد و مرکزی 27 درصد نسبت به نرمال بارش کمتر دریافت کردند. در استان های گلستان، کرمانشاه، خراسان شمالی و آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی بارش در حد نرمال بود یعنی شمال غرب و غرب تا حدی بارش های خوبی دریافت کردند وبارش در سایر زیر حد نرمال بود.
وی تاکید کرد: انتظار نداریم سال آبی خوبی از نظر بارندگی داشته باشیم. در حالت خوشبینانه بارش در حد نرمال و به احتمال قوی در حد زیر نرمال خواهد بود. فصل بارش در جنوب کشور و در استان هایی مانند خوزستان ، بوشهر و فارس تا پیش از از پایان فروردین تمام می شود.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با اشاره به کاهش بارش برف در کشور اظهارکرد: بی هنجاری شدید دمایی باعث ذوب سریع تر برف شود و خط برف در ارتفاعات بالاتر قرار می گیرد. مساحت پوشش برف محدودتر می شود. از سویی کمبود بارش و از سوی دیگر کمبود پوشش برفی باعث می شود ذخیره آبی در ارتفاعات ضعیف تر شود، در نتیجه رودخانه ها در فصل گرم زودتر با کمبود آب مواجه می شوند و جریان رودخانه سریع افت می کند و آورده آب پشت سد کمتر از حد معمول خواهد شد بنابراین می تواند تنش آبی را بیشتر کند.
وظیفه در پایان گفت: گرما، کم بارشی و خشکسالی برفی موجب افزایش سطح تنش آبی و تامین آب برای شرب، کشاورزی و صنعت می شود. امسال اوضاع آبی برای مرکز ، جنوب شرق تا شمال شرق(خراسان رضوی تا سیستان وکرمان)، جنوب غرب نیازمند مدیریت بیشتر است چون ماه های پیش رو احتمال بارندگی های فراتر نرمال ضعیف است بنابراین لازم است تمهیدات لازم از سوی وزارت نیرو و سایر متولیان تامین آب و انرژی اندیشیده شود .
پایان خبر تینار
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "زمستان گرم کشور/ لزوم مدیریت تنش آبی" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "زمستان گرم کشور/ لزوم مدیریت تنش آبی"، کلیک کنید.