موقعیت جغرافیایی عراق
بسیاری از ما هنگام جستجو درباره کشورها به دنبال درک عمیق تری از موقعیت و ویژگی های محیطی آن ها هستیم. شناخت موقعیت جغرافیایی عراق نه تنها اطلاعات پایه ای درباره این کشور کلیدی خاورمیانه فراهم می کند بلکه درک بهتری از تاریخ غنی تنوع فرهنگی و تحولات اخیر آن به دست می دهد.

این محتوا با تمرکز بر جزئیات جغرافیایی آب و هوا تقسیمات کشوری و جایگاه منطقه ای عراق به شما کمک می کند تا تصویری جامع و دقیق از این سرزمین باستانی و حیاتی به دست آورید. این اطلاعات برای هر کسی که به دنبال درک موقعیت استراتژیک عراق در منطقه و ویژگی های طبیعی آن است مفید خواهد بود.
معرفی کشور عراق
جمهوری عراق کشوری در منطقه غرب آسیا و قلب خاورمیانه است. این کشور با جمعیتی بیش از ۴۶ میلیون نفر از ۱۸ استان تشکیل شده و نظام حکومتی آن جمهوری پارلمانی فدرال است. عراق از شمال با ترکیه از شرق با ایران از جنوب شرقی با کویت و خلیج فارس از جنوب با عربستان سعودی و از غرب با اردن و سوریه همسایه است.
این سرزمین کهن با تاریخی که به هزاره ششم پیش از میلاد بازمی گردد به عنوان مهد تمدن شناخته می شود. بین النهرین دشت های حاصلخیز میان دو رود دجله و فرات در جنوب عراق امروزی شاهد پیدایش نخستین شهرها تمدن ها و امپراتوری های جهان مانند سومر اکد و آشور بوده است.
جغرافیا
جغرافیای عراق متنوع است و به چهار ناحیه اصلی تقسیم می شود: بیابان در غرب و جنوب غربی تپه ماهورها بین بالادست دجله و فرات کوهستان ها در شمال و شمال شرق و دشت آبرفتی وسیعی که این دو رود در آن جریان دارند. مساحت کلی کشور حدود ۴۳۷ هزار کیلومتر مربع است و مرز ساحلی کوچکی با خلیج فارس در جنوب شرق دارد.
ناحیه شمالی
ناحیه شمالی و شمال شرقی عراق عمدتاً کوهستانی است و بخشی از رشته کوه های زاگرس را در بر می گیرد. اقلیم کردستان عراق در این ناحیه قرار دارد و بلندترین قله کشور حاجی عمران (شیخا دار) با ارتفاع ۳۶۱۱ متر در مرز با ایران در این منطقه واقع شده است. این ناحیه زمستان های سردی با بارش برف و باران دارد و پوشش گیاهی آن عمدتاً مدیترانه ای است که در فصول پربارش شکوفا می شود.
ناحیه مرکزی و جنوب غربی
بخش وسیعی از غرب و جنوب غربی عراق را بیابان تشکیل می دهد که از نظر جغرافیایی بخشی از شبه جزیره عربستان محسوب می شود و با عربستان سعودی و اردن هم مرز است. ناحیه مرکزی بین بالادست دجله و فرات معروف به «جزیره» شامل تپه ماهورهایی است که آبیاری در آن ها دشوارتر از دشت های جنوبی است. بخش های جنوب غربی این منطقه خشک و نیمه بیابانی هستند.
ناحیه جنوب شرقی
ناحیه جنوب شرقی عراق شامل دشت آبرفتی وسیعی است که از شمال بغداد آغاز شده و تا خلیج فارس گسترش می یابد. رودخانه های دجله و فرات در این منطقه در سطحی بالاتر از جلگه جریان دارند و منطقه یک دلتای رودخانه ای بزرگ با شبکه ای از شاخه ها و کانال های آبیاری را تشکیل می دهند. وجود مرداب های بین النهرین به ویژه هور الحمار در نزدیکی پیوندگاه دو رود در القرنه از ویژگی های بارز این ناحیه است که بر اثر سده ها جمع شدن آب سیلاب ها پدید آمده اند.
نقشه عراق
عراق در نقشه های جهان به وضوح در منطقه خاورمیانه بین عرض های جغرافیایی ۲۹ و ۳۸ درجه شمالی و طول های جغرافیایی ۳۹ و ۴۹ درجه شرقی قابل تشخیص است. موقعیت آن بین کشورهای همسایه و دسترسی محدودش به خلیج فارس از طریق شط العرب (اروندرود) جایگاه استراتژیک آن را نمایان می سازد. رودخانه های دجله و فرات به عنوان شریان های حیاتی از شمال غرب به جنوب شرق کشور امتداد یافته و دشت وسیعی را سیراب می کنند.
آب و هوای عراق
آب و هوای عراق به استثنای مناطق کوهستانی شمال عمدتاً صحرایی است. تابستان ها بسیار گرم و خشک با آفتاب سوزان هستند و دما اغلب به بالای ۴۰ درجه سانتی گراد و گاهی تا ۴۸ درجه می رسد. زمستان ها خنک و گاهی سرد هستند؛ دما در طول روز به ندرت از ۲۱ درجه بالاتر می رود و شب ها ممکن است تا ۲ تا ۵ درجه کاهش یابد. بارش باران در بیشتر مناطق کشور کم است و عمدتاً در فصل زمستان رخ می دهد به طوری که میانگین بارش سالانه کمتر از ۲۱۵ میلی متر است.
استان های عراق
عراق به ۱۹ استان (محافظة) تقسیم شده است که هر کدام مرکز اداری و ویژگی های خاص خود را دارند. این استان ها شامل بغداد انبار بابل بصره دیاله ذی قار سلیمانیه صلاح الدین قادسیه کربلا کرکوک مثنی میسان نینوا واسط اربیل دهوک نجف و حلبچه (که اخیراً به استان تبدیل شده) هستند. اقلیم کردستان عراق شامل استان های اربیل دهوک سلیمانیه و حلبچه است که دارای خودمختاری منطقه ای است.
شهرهای بزرگ عراق
عراق دارای چندین شهر بزرگ و مهم است که هر کدام نقش اقتصادی فرهنگی یا مذهبی برجسته ای دارند. بغداد پایتخت بزرگترین شهر و مرکز سیاسی کشور است. بصره یک شهر بندری کلیدی در جنوب است. موصل در شمال اربیل و سلیمانیه مراکز اصلی اقلیم کردستان هستند. شهرهای نجف و کربلا از مهمترین شهرهای مذهبی برای شیعیان در سراسر جهان محسوب می شوند و سالانه میلیون ها زائر را جذب می کنند.
خاورمیانه
عراق به عنوان یک کشور محوری در منطقه ژئوپلیتیکی خاورمیانه شناخته می شود. موقعیت استراتژیک آن در قلب این منطقه بین ایران ترکیه کشورهای عربی و دسترسی به خلیج فارس نقش مهمی در تحولات منطقه ای و بین المللی ایفا می کند. این کشور با داشتن ذخایر عظیم نفت یکی از بازیگران اصلی در بازار انرژی جهان است و این امر بر اهمیت ژئوپلیتیکی آن در خاورمیانه می افزاید.
عراق کجاست؟
عراق کشوری در غرب آسیا است که در منطقه خاورمیانه قرار دارد. این کشور از شمال با ترکیه از شرق با ایران از جنوب با کویت و عربستان سعودی و از غرب با اردن و سوریه هم مرز است و دسترسی کوچکی به خلیج فارس دارد.
پایتخت عراق کجاست؟
پایتخت و بزرگترین شهر کشور عراق شهر بغداد است که در مرکز این کشور و بر روی رودخانه دجله واقع شده است.
عجایب عراق چیست؟
عراق به عنوان مهد تمدن بین النهرین دارای آثار باستانی شگفت انگیزی است از جمله ویرانه های شهر باستانی بابل زیگورات اور شهر تاریخی هترا و بقایای شهرهای باستانی سومری و آشوری.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "موقعیت جغرافیایی عراق" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "موقعیت جغرافیایی عراق"، کلیک کنید.